BEL AĞRISI BEL FITIĞI



Bel Fıtığı

Bel ağrısı her yaştan insanda dönem dönem, ya da periyodik olarak görülen ağrılardandır Bel ağrısı ağır kaldırmaya, ters hareketlere bağlı olarak da görülebileceği gibi, ıtık rahatsızlığına bağlı olarak da gelişmektedir. Nu konuda insanların %80 i farklı sebeplere bağlı olarak bel ağrısı çekebilmektedir.

Bel Ağrısı

Bel ağrısı daha çok erişkinlerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Aynıo şekilde bel fıtığı da 30 ila  60 yaş aralığında insanlarda daha çok görülmesine karşın, daha genç yaşlardaki insanlarda da görülebilir. Bu konuda yapılan iş, meslek grupları da önemli rol oynamaktadır Örneğin bu konuda sürekli ağır kaldırmak zorunda olan kişiler hamallar, evden eve nakliye firmalarında  çalışan kişilerde, bebek taşıyan bayanlarda,  ya da  sıklıkla taşınan kişilerde de fıtık rahatsızlığına rastlanabilir. Sürekli aynı şekilde, aynı pozisyonda çalışanlar şoför, ofis çalışanı, operatör, santral memurları, banka memurları v.b. gibi. Bu konu risk grubuyla doğru orantılıdır. Yine sürekli ayakta durarak çalışanlar inşaat görevlileri, bekçiler, nöbet tutan kişiler ya da güvenlik görevlileri gibi. Öte yandan halterciler, ağırlık sporlarıyla uğraşan kişilerde aynı risk ile karşı karşıyadır.

Fıtık Nedir?

Nasıl Tedavi Edilir?

Fıtık Neden Oluşur?

Bu konuda obezite önemi  faktörlerdendir. Omurgaya binen aşırı yük ve basınç bu rahatsızlığı yaratan etkenlerdendir. Omurgamız tüm vücut ağırlığımızı taşımaktadır. Öte yandan omurganın hareket edebilmesi için disklerden oluşmaktadır. Bu diskler binen yük karşısında yüksek baskıya  tabii kaldığında  ortaya deformasyon ve  şekil bozuklukları çıkar. BU SAYEDE ŞEKİL BOZUKLUĞUNA UĞRAYAN VE DIŞA TAŞAN DİSKLER BASKILADIĞI SİNİRLERİ EZEREK, fonksiyonlarını bozar. Kilo, yalnız hareketler, obezite, aşırı yük taşıma ya da obezite bu sorunun başlıca kaynaklarındandır. Diğer taraftan bu konuda çok masummuş gibi, görünen sedental yaşam da(hareketsizlik) fıtığın nedenlerinden olabilmektedir.

 Omurga da dizili olan boyun, sırt- bel kasları, karın kasları hareketsiz yaşam sayesinde oldukça güçsüzleşir. Böylelikle de bu kasların ağırlığı da omurganın üzerine biner. Böylece yine yukarıda tarifini yaptığımız sinir ezilmeleri sayesinde fıtıklaşma meydana gelir. Yapılan son araştırmalara göre sigaranın da diskleri negatif yönde etkilediği görülmektedir. Yine  gülük hayatımızda  yaptığımız ters hareketler de  disklerin kayarak sinirleri ezerek fıtıklaştırmasına neden olmaktadır. Örneğin bu konuda taşıyabileceğimizin üzerinde yük taşıma, abanarak itme, ya da ani çekme hareketleri omurgamızın yaradılışına aykırı hareketleri meydana getirebilir. Bu nedenle uymanız gereken bazı fizik kurallarına dikkat ettiğinizde bu gibi kazalarla karşılaşmanız mümkün olmayacaktır. Örneğin yerden eşya kaldırırken dizlerinizi bükerseniz ya da yukarı doğru eşya kaldırırken de yukarı esnemek yerine merdiven kullanırsanız fıtık oluşumlarının önüne geçebilirsiniz. Öte yandan yataktan kalkarken de bir yerden destek alarak, ya da öncelikle yan dönerek kalkmanız önerilmektedir. Yine örneğin büro çalışanları ya da sürekli bilgisayar başında vakit harcayan kişiler gibi sürekli oturarak iş yapanların bel destek yastıklarından ya da ortopedik sandalyelerden yararlanmasında fayda var. Öte yandan her ağrı da illa el fıtığı anlamına gelecek diye bir kaide yoktur. Örneğin yapılan araştırmalara göre bel ağrılarının sadece %3 ünün ameliyat la sonuçlanan bel fıtıklarına bağlı olduğu ispatlanmıştır. Bu na bağlı olarak ta genellikle ilk muayenenin ardından bel ağrısı çeken hastalara yatak istirahati ve ağrı kesici ilaçlar verilmekte, ardından hastanın durumu gözlemlenmekte ve ameliyat son çözüm olarak önerilmektedir. Bel fıtığı kendini birçok şekilde gösterebilir. Bunun yanında batmalı bel ağrıları, tek – çit bacağa giren ağrılar,  ayak uyuşmaları, oturmada, kalkmada ve yürümede güçlük, ok batarcasına ağrılar fıtık belirtilerinden olabilir. İlerleyen durumlarda yürüyememe,  idrar tutamama ve iktidarsızlığa kadar yol açabilir. Fıtık rahatsızlığı çeken hastalara bazı durumlarda sert yatak önerisi getirilmektedir. Üzerine uzanıldığında şekli bozulmayan yataklar da bu işlemi görebilir. Hasta dizleri kırık şekilde ve yastık desteğiyle kendini daha iyi hissedebilir. Bel fıtığının tanısı günümüzde MR çekilerek kolayca netleştirilmektedir. EMG testi de bazı durumlarda başvurulan yöntemlerdendir. .

Nasıl Tedavi Edilir?

Bel fıtığının ilerlediği durumlarda hasta istirahat ederek kas gevşeticiler kullanmasına rağmen ağrıları ve hareket kaybı rahatsızlıkları sürüyorsa, fizik tedavisinden yararlanılabilmektedir. Uzman denetiminde gerçekleştirilen fizik tedavi uygulaması ilk etapta ağrıları canlandırsa da,  sonuna kadar uygulanmalıdır. Öte yandan nükleoplasti tedavşisinden de yararlanılabilir. Bu yöntem,  başlangıç ya da orta derecelerdeki bel fıtıklarında röntgen sayesinde diske iğneyle girilerek, diskin sinirlerinin tahrip edilmesi ve radyofrekans ısısıyla diskin ısıtılarak fıtığın yok edilmesi ilkesine dayanır. Bu tedavi yöntemi % iyileşme garantisi vermez. Yine lazer diskektomisi de nükleoplasti tarzındaki tedavi şekillerindendir.

Öte yandan fizik tedavisi metodlarına rağmen ağrılar dinmiyorsa, dayanılmaz ağrılar mevcutsa, aynı zamanda da MR görüntülerinde diskte kopan parçalar gözlemleniyorsa, cerrahi müdahale uygulanması gerekmektedir. Halk arasında ameliyat sonrasında sakat kalmak, yatalak olmak, tekrarlayan fıtıklar gibi yanlış tabular yerleşmiş durumdadır. Bu gibi yanlış inançlar oldukça yersizdir. Zira mikro cerrahi fıtık ameliyatları sorunu kökünden çözümlemektedir. Bel fıtığı cerrahi uygulamaları distektomi ve mikrodistektomi olarak gerçekleştirilmektedir. Yine endoskopik bel fıtığı ameliyatı da uygulanmaktadır. Açık diskketomi genel anestezi altında 3 -  cm lik kesi ile gerçekleşir. Tahrip olan kas dokusu diskin kemiklerinden ayrılır. Ekartör kullanılarak, disk zedelenmeleri giderilir. Mikrodiskektomi de ise belden aşağısı uyuşturulur. 1 cm lik kesiler açılarak kas dokusu en az oranda sıyrılır. Bu ameliyat sırasında kullanılan mikroskop sayesinde görüntü 20 – 40 defa büyütülür. Böylelikle ameliyat alanı çok daha detaylı görülebilmektedir. Bu yüzden bu ameliyat türü en az hata yapma garantisi veren en garantili ve en çok tercih edilen operasyon şeklidir.  Endoskopik fıtık ameliyatında orta yan girişlerden 1 cm lik kesi ile girilerek (4 mm lik endoskop sayesinde) lokal ya da epidural anestezi ile gerçekleşir.