BOYUN FITIĞI



 

BOYUN FITIĞI, BOYUN AĞRISI, GEÇMEYEN BOYUN AĞRISI, BOYUN AĞRISI EGZERSİZİ, BOYUN DÜZLEŞMESİ, BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Yedi adet omurdan oluşan boyun kısmının, her omur arasında bulunan ve çekirdek denilen disklerdeki dokuların yırtılmak suretiyle omurilik kanalına doğru ilerlemesiyle omurilik ve sinirlere baskı yapması sonucu meydana gelen hastalık boyun fıtığı olarak isimlendirilir. Bu problemde disklerde buluna jel benzeri sıvıların diskin şeklini değiştirdiği ya da dışarıya doğru taştığı görülür. Bu sıvının dışarı çıkması çevresinde bulunan hassas sinir ve kaslara baskı yapma suretiyle şiddetli boyun ağrısı oluşturabilir. Bu sıvının baskı yaptığı nokta sinir köklerinin çıktığı bölgeler olduğunda ise ağrı daha da şiddetli görülmektedir.

Boyun fıtığının başlangıç evresinde çevredeki sinir ve kaslara baskı söz konusu olmayabilir. Ancak sorun ilerledikçe ağrı başlar ve oldukça şiddetlenebilir. Önlem alınmaz ve tedavi gecikirse disk sıvıları iyice dışarı çıkıp sinirlere yoğun bir baskı yapabilir. Bunun sonucunda da kitlenmeye varabilen ciddi sorunlar meydana gelebilir. Boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar boynun yanında omuz, sırt, bel ve kollarda da ağrı oluşturabilir. Boyun tutulması denilen durum, boyun fıtığı rahatsızlığının başlangıç evresidir. İkinci ve üçüncü dereceli boyun fıtığı problemleri el ve kollarda uyuşma ve güç kaybına da yol açabilir. Bunun yanında başı herhangi bir yöne çevirebilme oldukça acı verici bir hal alabilir. Eğer kıkırdak yırtılması olursa tüm vücutta bazı olumsuzlukların görülmesi durumu da yaşanabilir.

Boyun fıtığı tedavisi fıtığın derecesi ile doğru alakalı şekilde yapılır. Boyun fıtığı tedavilerinin %95’e varan oranı cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çözülebilir. Bununla birlikte hekimlerin ortak görüşüne göre boyun fıtığı sorunlarında ameliyat en son başvurulması gereken yöntemdir. Eğer cerrahi müdahale yapılacaksa bunun zorunlu hale gelmesi gerekmektedir. Boyun fıtığı egzersizleri boyun fıtığı tedavisinde oldukça önemli olan bir yöntemdir. Bu egzersizlerden biri boyun kaslarını güçlendirmeye yöneliktir. Böylece omurilik ve sinirlere binen yükün azaltılması amaçlanmaktadır. İlaç tedavileri, aktif dinlenme ve hareket kısıtlamaları, bazı egzersizler, ağrı merkezine nokta enjeksiyon yöntemiyle kasların gevşetilmesi, kuru iğne tedavisi, tendon ve bağların güçlendirilmesine neden olan tedaviler boyun fıtığı tedavisinde çok sık kullanılan yöntemlerdir. Mikrodistektomi ve boyun fıtığı mikro cerrahi adı verilen cerrahi yöntemler de bazı durumlarda kullanılabilir.

Boyun düzleşmesi denilen soruna bakıldığında, özellikle ofis ve masa başı çalışanlarında bu sorunun sıkça görüldüğü ifade edilmektedir. Omurgaya yandan bakıldığı zaman boyun, bel ve sırtta yüklerin birincil anlamda omurgaya binmesini engelleyen çukurların varlığı göze çarpmaktadır.  Bu eğriliğin azalmasında ise boyun düzleşmesi problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu problemler omurgaya çokça yük binmesine neden olduğu gibi, akciğer problemlerine dahi neden olabilmekte, yaşı daha geçkin olanlarda daha büyük olumsuzluklara neden olabilmektedir. Ayrıca omurga esnekliği de kaybolabilmektedir. Bu da hayat kalitesini zaman zaman ciddi ölçüde düşürebilir. Geçmeyen boyun ağrısı sebeplerinden biri olan boyun düzleşmesinin bir nedeni de bilgisayar başında uzun süre oturmaktan kaynaklanıyor. Boyun ağrısı egzersizi boyun düzleşmesinde çokça başvurulan bir yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında kas güçlendirici metotlar da hastaya uygulanıp, düzleşmenin tekrar eğriliğe dönmesine çalışılmaktadır.

Boyun Ağrılarının Yoğun Olduğu Dönemlerde Yapılması Gerekenler:

  • Mutlaka istirahat uygulanması gerekmektedir. Yoksa işler daha da kötüleşebilir
  • Boyun kısmına günlük düzenli aralıklarla buz tedavisi uygulanması ağrıyı azaltıcı etkidedir.
  • Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ve doktor tarafından kullanımı anlatılacak iğne tedavileri uygulanabilir.
  • Servikal korse denilen korse kullanımı yapılabilir.
  • Boyun kaslarının onarılması sonucunun güdüldüğü egzersizlerin denenmesi yapılır.