HEMİPLEJİ (KISMİ FELÇ - İNME)



Hemipleji (kısmi felç – inme), insan vücudunun bir tarafındaki kaslarda dolaşımdaki patolojik değişmeler sonucu istemli hareketin kaybolması anlamına gelmektedir. Halk arasındaki ismi “inme”dir. Oluşum nedenlerine bakıldığında ilk sırada damarsal problemler göze çarpmaktadır. Damarsal problemler yanında;

  • Alınan şiddetli kafa darbeleri ve buna balı oluşan travmalar,
  • Bakteri kaynaklı nedenler
  • Tümörler hemipleji (kısmi felç - inme) hastalığına neden olan önemli faktörlerdir. Damarsal faaliyetlerden söz edilirken beyin kanaması durumunu da atlamamak gerekir. Beynin kansız kalması da listeye eklenebilecek nedenlerden biridir.

Hemipleji (kısmi felç – inme) hastalığı tanımlanırken tek taraflı bir fonksiyon kaybından söz edilirken, aslında klinik belirtilerin çoğunlukla toplu halde ve bir arada görüldüğü de unutulmamalıdır. Hemipleji; duyu kaybı, hafıza sorunları, ataksi, koma, görme bozuklukları ve omuz rahatsızlığına neden olan başka hastalıklarla da birleşebilir. Hemipleji (kısmi felç – inme) rahatsızlığında özetle kan akımının bozulmasıyla beyin hücrelerinin direkt hasar görmesi tanımı en doğru tanım olacaktır. Bu rahatsızlıkta %80 oranında boyun ve beyindeki herhangi bir atardamarın tıkanmasından bahsedilirken, tıkanma olmayan ancak  damarın çatlaması sonucu beyin kanaması görülen vakalar da mevcuttur. Hemipleji (kısmi felç – inme) rahatsızlığının ilk ortaya çıkması sonucu %70’lere varan oranlarda ölüm oranı yaşanmazken, %30’luk bir bölümündeki rahatsızlıklar ölümle sonuçlanabilir. Bu oran kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sırada yer almaktadır.

Hemipleji (kısmi felç – inme) Nedenleri, Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Yüksek tansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Sigara
  • Alkol
  • Daha önce Hemipleji (kısmi felç – inme) geçirilmiş olması hastalığın nedenleri / risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Hemipleji (kısmi felç – inme) Belirtileri:

Belli bir sebebi olmayan, ani oluşan ve gittikçe şiddetlenen baş ağrısı, aynı şekilde izahı yapılamayan baş dönmesi, düşme, ani oluşan tek taraflı görme kaybı, aniden ortaya çıkan konuşma zorluğu ya da hiç konuşamama, kollar, bacaklar ve yüzde tek taraflı olarak uyuşma ortaya çıkması Hemipleji (kısmi felç – inme) hastalığının en belirgin nedenleri arasındadır. Ancak beyinde ortaya çıkan hasarın tam olarak yeri ve şiddetine göre belirtiler herkeste ayrı şekillerde ortaya çıkabilir. En sık görülen şekliyle vücudun ya da yüzün bir tarafında şiddetli bir felç durumu görülebilir. Bacaklar ve kollar kıyaslandığında koldaki felcin çok daha belirgin olduğundan bahsedilebilir. Buna bağlı olarak görme ve konuşma bozuklukları bu belirtilere ne yazık ki eşlik eder.

Hemipleji (kısmi felç – inme) Tedavisi Konusunda Neler Söylenebilir?

Hemipleji (kısmi felç – inme) hastalığının tedavisi geniş bir rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmaktadır. Öncelikli tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin ilk amacı hastalığında daha kötüye gitmesini engelleyerek sabitlemektir. Bunun yanında beyindeki hasarın indirilebileceği kadar aza indirilmesi, ne olursa olsun beyin işlevlerinin devam ettirilmesi amaçlanmaktadır. Hastalığın sabitlenmesinin başarılmasının ardından hasta rehabilitasyon sürecine alınır. Tabi ki hasar durumu ve hastanın yaşı iyileşme sürecinde oldukça önemlidir.

Rehabilitasyon sürecinin bir diğer amacı hastanın toplumsal faaliyetlerine mümkün olduğunca devam etmesini sağlamaktır. Ayrıca rehabilitasyon sürecinin geç başlaması; basınç yaralarının derinleşmesine, toplar damarlardaki iltihap ve bazı tıkanmalara, kemik erimesine, mesane ve idrar kaçırma sorunlarına ve kemik erimesine de yol açabilir. Rehabilitasyon çalışmaları klasik yöntemler kullanılarak yapılır.

  • Germe egzersizleri
  • Eklem hareketleri
  • Vücut hareketinin düzenli olarak sağlanması
  • Bağırsak egzersizleri
  • Teknik yöntemler (hastalığın ayrıntısına bağlı yöntemlerden) oluşur.

Hemipleji (kısmi felç – inme) hastalığında, iyi ve becerikli fizyoterapistler mucizeye varan oranda iyi sonuçlar alabilir. Bu sonuçlar hastanın, hastalıktan önceki durumuna dönmesi dahil, kuvvetli olumlu sonuçlar alınması olarak nitelendirilebilir.