MEDULLA SPİNALİS YARALANMALARI



Omurilik yaralanmaları anlamına gelen Medulla Spinalis yaralanmaları, son derece üzücü vakalar olmaktadır. Omurilik, beynin vücutla olan iletişimini sağal temel yapıyı ifade etmektedir. Sinir yolları kablosu olarak da bilinen omurilik, omurların oluşturmuş olduğu kanalın içinden beyine kadar uzanmaktadır. Vücudun işlevini yekpare biçimde yerine getirmesi anlamında oldukça önemli olan omurilik; beyinden gelen hem hareket ve hem de duyusal komutları, bacak ve kollara iletmekte ve tam tersi şekilde, bacak ve kollardan gelen uyarıları da beyne ulaştırmaktadır. Fakat çeşitli çevresel etmenler dolayısıyla zaman zaman omurilik yaralanmaları ile karşı karşıya gelinmektedir.

Omurilik Yaralanması (Medulla Spinalis Yaralanması) Nedir?

  • Kemik kanalları içerisinde korunaklı bir yerde bulunan omurilik; düşme, ezilme ve çarpma gibi kazalar sonucunda meydana gelen travmalardan ötürü zarar görebilmektedir. Bu durum Medulla Spinalis yaralanmaları denilen rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.
  • Bu rahatsızlıkta beyinsel iletiler (duyu ve hareket kanallı), belli seviyenin altındaki vücut bölümlerine ulaşamamaktadır.
  • Vücudun göğüs ve bel bölümlerinde hasar oluştuysa, iki bacakta güç kaybı meydana gelmektedir. Bu duruma parapleji adı verilmektedir.
  • Sorun boyun bölgesinde ise kol ve bacaklarda hareket ve kontrol yetisi kaybı görülmektedir. Bu duruma ise tetrapleji denilmektedir.

Omurilik Yaralanmalarının Nedenleri Nelerdir?

Medulla Spinalis yaralanmalarının pek çok sebebi olabilmektedir.

  • En önemli nedenlerinden biri olan trafik kazaları,
  • Yanlış hareket yapma,
  • Şiddetli düşmeler,
  • Silah yaralanmaları,
  • Çeşitli enfeksiyonlar,
  • Spor yaparken vücudun kapasitesini zorlayacak hareketler,
  • Boyun kırıkları,

 Medulla Spinalis yaralanmalarının en sık karşılaşılan nedenleri olmaktadır.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Omurilik yaralanması olan kişide solunum problemleri görülmektedir. Omurilik hasarına bağlı olarak meydana gelen motor fonksiyon bozuklukları, solunum sıkıntı meydana gelmesinin en önemli sebebidir. Tetraplejik hastalarda özellikle görülen solunum sıkıntısı süresince hasta ile yakından ilgilenmek gerekmektedir.

En önemli belirtilenden biri kas ve eklem sorunlarıdır. Hareket etme ve kuvvet uygulama sıkıntısı yaşayan hastaların kaslarında incelmeler ve eklemlerinde kireçlenme ve sertlik gibi sorunlar görülmektedir. Bu tür sorunları olan hastalar için düzenli fizik tedavi uygulanmakta ve gerekli durumlarda da çeşitli yardımcı cihazlar kullanılmaktadır.

Bir diğer belirti idrar yolları ile ilgilidir. Medulla Spinalis yaralanması olan kişilerin bünyesinde taş ve enfeksiyon olduğu gözlenmektedir. Bu durumdaki hastaların sıvı tüketmeleri ve düzenli olarak idrara çıkmaları oldukça önemlidir.

Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Omurilik; kas, sinir, eklem ve beyinsel fonksiyonlar ile ilgili olduğu için, omurilik hasarı olan kişilerin tedavisi ve rehabilitasyonu uzun ve zorlu bir süreci kapsamaktadır. Duyu kaybı yaşanması sebebi ile hasarın yoğun olduğu bölgelerdeki yaraların açılmaması adına (bası yarası), hastanın duruş ve yatış pozisyonlarına özellikle dikkat gösterilmektedir. Bu anlamda hasta kişinin yataktaki pozisyonları belirli aralıklarla değiştirilmektedir. Basınç dengesini sağlamak adına ortopedik vb özel yatak ve yastıklar kullanılmaktadır.

Medulla Spinalis Yaralanmaları Sonrasındaki Rehabilitasyon Çalışmaları Nelerdir?

  • En önemli iyileştirme çalışmalarından biris,i bağırsak ve mesane rehabilitasyonu olmaktadır. Bunun için hasta kişiye bol lifli besinler içeren diyet önerilmektedir. Bunun yanı sıra vücuda bol sıvı alımı sağlanmakta ve hastadan düzenli olarak mesane boşaltımı yapması istenmektedir.
  • Hastanın pozisyonunun düzenli olarak değiştirilmekte / hasta döndürülmekte, hastaya hem aktif hem de pasif eklem egzersizlerinin yanı sıra germe ve güçlendirme egzersizleri uygulatılmakta ve yatak içi eklem – kas çalıştırma hareketleri yaptırılmaktadır.
  • Medulla Spinalis yaralanmaları tedavisinde tilt table adı verilen eğilebilir sandalye oldukça önemli bir araç olmaktadır. Eğilebilir sandalye ile hastanın ayağa kalkmasına ya da vücudun kendi yükünü taşımasına yardımcı olunmaktadır.
  • Gerekli durumlarda robotik rehabilitasyon yöntemleri de uygulanmaktadır.