OMUZ AĞRISI

OMUZ AĞRISI, OMUZ PROBLEMLERİ, OMUZ AĞRI SENDROMU, İMPİNGEMENT SENDROMU, İMPİNGEMENT NE DEMEK , İMPİNGEMENT NEDİR, OMUZ SIKIŞMA SENDROMU

Omuz ağrısı, omuz olarak nitelendirilen eklem ve tendonlarda meydana gelen ve insan hayatını olumsuz etkileyebilecek tarzdaki ağrılara verilen addır. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu ağrıların temelinde omuzdaki yumuşak dokularda sıkışma ve çıkık gibi sorunlar yatmaktadır. Eklemlerin zedelenmesi neticesinde ortaya çıkan omuz ağrısı sağ ve sol omuz ağrısı olarak ikiye ayrılabilir. Omuz ağrısının dörde indirgenen temel nedenleri:

  • Artrit
  • Tendon iltihabı ya da tendon yırtığı
  • Omuz çıkıkları
  • Omuz Kırıklarıdır

Sol omuz ağrısı nedenleri arasında kalp problemleri de olabilir.

Omuz ağrı sendromu ise omuz sıkışma sendromu olarak da isimlendirilir. En sık görülen omuz problemleri çeşididir. Rotator kılıf problemi olarak adlandırılan problemler omuz ağrı sendromlarının en sık kaynağı olarak nitelendirilir. Sıkışma sendromunda, kolun kaldırılmasına neden olan kas tendonlarının omuzdaki kemik yapıların arasına sıkışması ya da bu tendonların oldukça zedelenmesi kas sinirlerini de yıpratabilir. Nispeten kol gücüne dayanan ağır işleri yapanlarda, ev hanımlarında, yüzme ve voleybol gibi sporlarla ilgilenenlerde daha çok görülür. Omuz ağrı sendromunda gerekli tedavi yapılmazsa tendonların tamamiyle yırtılması gibi kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ortaya çıkan ağrı sürekli hale gelebilir. Sonuçta hastanın günlük aktiviteleri dahi sekteye uğrayabilir. Hasta tek başına giyinme, soyunma gibi faaliyetlerini yapamaz duruma gelir.

İmpingement sendromu omuz sıkışma problemine verilen tıbbi isimdir. İnsan vücudunda omuzun dönme hareketlerini sağlayan rotator manşon denilen kaslar vardır. Bu kasların yırtılması ya da zarar görmesi rotator menşon hastalıkları olarak isimlendirilirken, impingement ne demek sorusuna verilecek cevapta omuz sıkışma sendromuna neden olan iki tendonun sıkışmasıdır açıklaması yapılabilir.İmpingement sendromunda zarar gören tendonda şişme de meydana gelebilir. Burada omuz pasif hareketlerini yapabilirken, aktif hareketlerde oldukça zorlanmakta ya da kısıtlı ve ağrılı olarak yapmaktadır. Daha da açarsak baş üstü hareketler de büyük problemler ortaya çıkarken, geniş bir omuz alanında yoğun ağrı ortaya çıkar. Gece yatarken dahi ağrılar duyulur. Omuz sıkışma sendromu oldukça can yakıcıdır. Bunun yanında vasküler zedelenme denilen durum bu hasarı daha da arttırabilir. 3 aşaması vardır:

  • Ödem ve hemoraji görülen birinci aşama
  • Fİbrozis ve tendinitis görülen ikinci aşama
  • Kemik değişiklikleri, yırtılma ve tendon dejenerasyonu görülen üçüncü aşama

Bu problemin her aşamasında meydana gelen olumsuzluk ve duyulan acılar daha çok artmaktadır. İlk evrelerde omuzdaki acı daimi bir acıdır ve gece yatarken bile duyularak yatmayı zorlar bir hale gelebilir.  Sonraki evrelerde bu sıkıntı artarken üçüncü evreye gelindiğinde omzun hiç oynatılmaması mümkün olabilir.

Omuz sıkışma sendromu ve impingement nedir cevaplarını verdiğimiz sorulara yanıt olarak bu problemlerin tedavisinde bazı yollar izlenmektedir. Genel anlamda;

  • Omuz kasları güçlendirme eğitimi ve bu tarzda egzersizler verilmesi
  • Eklemlerin ve tendonların dinlendirilmesi
  • Duruş eğitimi
  • Lokal enjeksiyonlar, ağrı kesiciler, buz tedavileri
  • Kortizon enjeksiyonu
  • Fizik tedavi
  • Rehabilitasyon
  • Zararlı aktivitelerden kaçınma
Çok sık olmasa da cerrahi müdahale seçeneği (Altı aydan daha uzun süren omuz problemlerinde) değerlendirilmektedir. Cerrahi müdahale %80 oranında kapalı cerrahi olarak uygulanırken, bazı durumlarda açık ameliyat da yapılabilir. Cerrahi müdahale sonucu kesin istirahat şarttır. Birkaç haftalık rehabilite dönemi vardır. Tam iyileşme ortalama 2.5 ayda gerçekleşir. Yukarıda belirtildiği gibi doktor tarafından verilen egzersizlerin tam olarak yapılması ve doktor isteklerine harfiyen uyulması gerekmektedir. Cerrahi sonrası 7-15 gün süreyle cerrahi kol-gövde omuz askısı takılması gerekebilir. Pasif ve aktif terapi dönemleriyle de süreç devam eder.