Spina Bifida, “açık / ayrık omurga” anlamına gelmektedir. En basit anlamıyla ise omurganın doğumsal olarak açık olması demektir. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan Spina Bifida omurilikte, doğumdan önceki gelişim sürecinde bir sorun olduğunu göstermektedir. Omurilik, bilindiği üzere sinirlerden oluşmaktadır. Bu sinirler ise beyinden gelen talimatları kaslardaki sinirlere ulaştırarak, kasların hareket etmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hissetme ediminin de sağlayıcı olan bu sinirler, Spina Bifida’lı doğan bebeklerde kapalıdır. Omuriliği örten deri ve omurilik tüpünün kapalı olmasına sebep olan bu rahatsızlık dolayısıyla bebek, sırtında bir açıklıkla doğmaktadır. Sinirlerin talimatları yerine getirmekte zorlanmasına sebep olan Spina Bifida rahatsızlığı sonucunda beyinle sinirler arasında doğru şekilde bağlantı kurulamadığı için çeşitli felç durumları ortaya çıkabilmektedir.
Spina Bifida Nasıl Meydana Gelir?
Spina Bifida’nın Belirtileri Nelerdir?
Spina Bifida Tedavisi Nedir?
Spina Bifida Tedavisi Sonrasında Tamamen İyileşme Mümkün müdür?
Ameliyatlar sonrası tam anlamıyla bir iyileşme maalesef sağlanamamaktadır. Ameliyatlar çoğunlukla, mevcut durumu korumaya ve daha fazla sorun olmaması adına gerekli önlemleri almaya yönelik olmaktadır. Spina Bifida operasyonlarının amacı, hastalığı gidermekten ziyade, hastanın mümkün olduğunca normale yakın bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktır. Tedavide, hastaların %100 sağlıklı hale gelmeleri değil, kendi başlarına yaşamaları mümkün kılınmaya çalışılmaktadır.
Türkiye’de Spina Bifida ile İlgili Durum Ne Şekildedir?
Spina Bifida hastalığına sebep olduğu düşünülen folik asidin, Türkiye’deki hamile kadınların %60’ında eksik olduğu gözlemlenmiştir. Spina Bifida’lı yeni doğanların birçoğuna, hastalık teşhisinin doğumdan önce konulmadığı görülmektedir. Evde doğum gibi yöntemler de bu teşhislerin doğumdan önce yapılmasını etkileyen faktörlerdendir. Türkiye’deki her 10 kişiden 1’i engelli olmakla birlikte, Spina Bifida’lı kişiler de bu yüzdeliğin içinde dahil edilmektedir.